ROJAK AYAM TERENGGANU
assallamualaikum semua..lama sangat tak berkongsi resepi..sibuk dengan projek katering..bila dah letih tu faham-fahamlah ..hari ni kak sue nak kongsi lagi satu resepi yang agak terkenal kat terengganu..setiap ada resepi rojak masing-masing ..tapi kak sue nak kongsi resepi rojak ayam terengganu atau ada yang panggil rojak keling..jom kita layan resepinya... . Bahan-bahannya: 1/4 ekor ayam 3 biji telur rebus [belah2] 3 keping tahu [goreng dan potong nipis] 1/2 biji sengkuang [saiz kecil] 1 batang timun 1/2 biji salad lectucce 500 gm mee kuning [celurkan sikit] Cara: 1. Ayam dipotong 2 dan dibersihkan. Gaulkan garam dan kunyit dan gorengkan. Bila dah sejuk potong kecil. 2. Semua sayuran dipotongkan kecil. 3. Masukkan serba sikit semua bahan dalam pinggan dan taburkan kuah kacang atas bahan. KUAH KACANG Bahan-bahannya 1/2 kg kacang tanah..goreng ..buang kulit..tumbuk kasar/pecah2 1/2 cawan air asam jawa 1/2 cawan gula merah 1/2 cawan minyak garam secukup...
Comments
Post a Comment