kuih asam gumpal






salam.. korang pernah dengar nama kuih ni tak???kuih asam gumpal atau ada jugak orang panggil sagumpal,kuih ni agak terkenal kat pantai timur..terutamanya kat pasar kuih kat kampung kak sue n pasar binjai kemaman kampung hubby kak sue tau...

kita orang agak bertuahlah sebab kampung kita orang ni sehaluan,kalau dari seremban ni nak balik ke terengganu kenalah stop kat kampung hubby kak sue dulu kat kemaman..kira maca pit stoplah gitu...hehe..sebelum bertolak dari kampung, kak sue memang dah terbayang dah  mana tempat yang nak dituju sebaik saja sampai kat kampung...

maklumlah  nak dapat peluang balik kampung ni bukannya senang... peluang untuk melepaskan rindu bukan hanya pada keluarga tapi jugak pada kuih muih tradisional kampung kami yang memang susah nak dapat kat seremban ni..kalau teringin sangat nak makan kenalah tunggu time balik kampung ..tak pun masaklah sendiri..terutamanya kuih asam gumpal atau sagumpal yang kak sue nak perkenalkan kat korang ni..


sebenarnya banyak lagi kuih tradisional pantai timur yang kak sue nak perkenalkan..cuma buat masa ni kuih asam gumpal nilah yang kak sue nak persembahkan buat korang sebagai permulaan...tertib sikit bunyinya..heee

dibawah ni kak sue sertakan resepi kuih asam gumpal untuk sesiapa saja yang berminat untuk mencuba satu lagi kelainan...



Bahan-bahan:
  • 1cawan sagu
  • 2 cawan santan pekat
  • 1/2 sudu makan halba
  • gula secukup rasa
  • secubit garam

  • Inti (optional):

  • Kacang hijau
  • gula secukup rasa
Cara Membuat:

  • Basuh sagu dan rendam sehingga kembang.
  • Ambil sagu yang sudah kembang dan kukus sehingga separuh masak. Separuh masak bermakna, masih lagi kelihatan warna putih sagu bercampur dengan yang jernih. Kalau tak nak kukus, boleh juga direbus tapi gunalah sukatan air untuk secawan sagu sebanyak 1.5-2 cawan air. Sagu ni tak boleh terlalu lembik nanti susah nak gumpal (bulat-bulatkan)
  • Bila dah kukus sagu separuh masak, biar sejuk.

Untuk inti,
  • rendam kacang hijau secukupnya dan rebus - masukkan gula dan kacau hingga betul2 kering untuk memudahkan kita nak jadikan dia bulat-bulat.
  • Bila sagu dah sejuk, sapu sedikit minyak masak pada tapak tangan supaya sagu tak melekat-lekat bila kita menggumpal sagu. Sagu digumpal kecil-kecil dan masukkan inti kacang kedalamnya dan tutup balik sagu tadi. Proses ini agak "tricky" sebab kalau sagu terlalu lembik, susah nak tutup, terlalu keras pun sama jugak dan inti akan terkeluar apabila kita memasaknya. Selalunya, saya tak buat inti ni, leceh lah :)Masukkan santan pekat ke dalam periuk (kalau nak campur santan with susu sejat pun okay jugak, jadi lebih berkrim), masukkan halba yang telah di cuci, sedikit garam dan gula secukup rasa (manis ni bergantung pada masing2), dan letakkan atas api sederhana. Bila gula dan hancur, masukkan sagu yang di gumpal tadi.
  • Masak hingga sagu masak sepenuhnya dan aroma halba semerbak di dapur anda!!!!
oklak cukuplah dulu untuk hari ni..kak sue ucapkan selamat mencuba dan menjamu selera..ingat pesan kak sue masak biar dari hati..




Comments

  1. tq share resepi. suka mkn ni..biasa xde inti. dh revolusi kot ada inti lak. lg sdap.

    ReplyDelete
  2. percubaan pertama hari ni saya buat asam gumpal. haha. gagal. first buat keras sebab sy tak tengok resepi main hentam je. kali kedua buat hati yg sama tapi refer resepi over cook lak......lembik..... esok cuba kali kedua,...harap lulus.........

    ReplyDelete
  3. Cara nak masak sagu tu tak diberi dengan detail..lepas dh kepal² dgn inti..kukus @ rebus ye?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ROJAK AYAM TERENGGANU

Nasi Himpit Sambal Hitam ganu..

pecal jantung pisang ibunda