kuih asam gumpal
salam.. korang pernah dengar nama kuih ni tak???kuih asam gumpal atau ada jugak orang panggil sagumpal,kuih ni agak terkenal kat pantai timur..terutamanya kat pasar kuih kat kampung kak sue n pasar binjai kemaman kampung hubby kak sue tau...
kita orang agak bertuahlah sebab kampung kita orang ni sehaluan,kalau dari seremban ni nak balik ke terengganu kenalah stop kat kampung hubby kak sue dulu kat kemaman..kira maca pit stoplah gitu...hehe..sebelum bertolak dari kampung, kak sue memang dah terbayang dah mana tempat yang nak dituju sebaik saja sampai kat kampung...
maklumlah nak dapat peluang balik kampung ni bukannya senang... peluang untuk melepaskan rindu bukan hanya pada keluarga tapi jugak pada kuih muih tradisional kampung kami yang memang susah nak dapat kat seremban ni..kalau teringin sangat nak makan kenalah tunggu time balik kampung ..tak pun masaklah sendiri..terutamanya kuih asam gumpal atau sagumpal yang kak sue nak perkenalkan kat korang ni..
sebenarnya banyak lagi kuih tradisional pantai timur yang kak sue nak perkenalkan..cuma buat masa ni kuih asam gumpal nilah yang kak sue nak persembahkan buat korang sebagai permulaan...tertib sikit bunyinya..heee
dibawah ni kak sue sertakan resepi kuih asam gumpal untuk sesiapa saja yang berminat untuk mencuba satu lagi kelainan...
Bahan-bahan:
- 1cawan sagu
- 2 cawan santan pekat
- 1/2 sudu makan halba
- gula secukup rasa
- secubit garam
- Inti (optional):
- Kacang hijau
- gula secukup rasa
Cara
Membuat:
- Basuh sagu dan rendam sehingga
kembang.
- Ambil sagu yang sudah kembang
dan kukus sehingga separuh masak. Separuh masak bermakna, masih lagi
kelihatan warna putih sagu bercampur dengan yang jernih. Kalau tak nak
kukus, boleh juga direbus tapi gunalah sukatan air untuk secawan sagu
sebanyak 1.5-2 cawan air. Sagu ni tak boleh terlalu lembik nanti susah nak
gumpal (bulat-bulatkan)
- Bila dah kukus sagu separuh
masak, biar sejuk.
Untuk inti,
- rendam kacang hijau secukupnya
dan rebus - masukkan gula dan kacau hingga betul2 kering untuk memudahkan
kita nak jadikan dia bulat-bulat.
- Bila sagu dah sejuk, sapu
sedikit minyak masak pada tapak tangan supaya sagu tak melekat-lekat bila
kita menggumpal sagu. Sagu digumpal kecil-kecil dan masukkan inti kacang
kedalamnya dan tutup balik sagu tadi. Proses ini agak "tricky"
sebab kalau sagu terlalu lembik, susah nak tutup, terlalu keras pun sama
jugak dan inti akan terkeluar apabila kita memasaknya. Selalunya, saya tak
buat inti ni, leceh lah :)Masukkan santan pekat ke dalam periuk (kalau nak
campur santan with susu sejat pun okay jugak, jadi lebih berkrim),
masukkan halba yang telah di cuci, sedikit garam dan gula secukup rasa
(manis ni bergantung pada masing2), dan letakkan atas api sederhana. Bila
gula dan hancur, masukkan sagu yang di gumpal tadi.
- Masak hingga sagu masak
sepenuhnya dan aroma halba semerbak di dapur anda!!!!
oklak cukuplah dulu untuk hari ni..kak sue ucapkan selamat mencuba dan menjamu selera..ingat pesan kak sue masak biar dari hati..
tq share resepi. suka mkn ni..biasa xde inti. dh revolusi kot ada inti lak. lg sdap.
ReplyDeleteKalau ori teganu mmg ada inti.
ReplyDeletepercubaan pertama hari ni saya buat asam gumpal. haha. gagal. first buat keras sebab sy tak tengok resepi main hentam je. kali kedua buat hati yg sama tapi refer resepi over cook lak......lembik..... esok cuba kali kedua,...harap lulus.........
ReplyDeleteCara nak masak sagu tu tak diberi dengan detail..lepas dh kepal² dgn inti..kukus @ rebus ye?
ReplyDelete