Assallamualaikum...lama betul akak tak berkongsi resepi ya...hari ni rasa terdetik plak di hati ni nak kongsi resepi spageti bolognes ikut style kita citarasa my hubby n anak2 akak..akak nak berterima kepada pengungjung blog akak yg dah cuba resepi2 yg akak dah kongsikan sebelum ni..rasa happy bila ada yg emailkan feedback lepas dah cuba resepi akak ni ya..jom kita teruskan dengan resepi kita hr ni...


Spageti bolognes kak sue style..

Bahan2nya:

Spageti(akak guna angel hair)

Bahan untuk kuahnya:

Minyak masak ( sebaiknya myk zaitun )
Isi ayam (dicincang bhg dada )
Bwg besar holand ( didadu )
Bwg putih ( dicincang )
daun bay
Tomato ranum ( didadu )
Cili giling
Tomato puri
Sos tomato
Capcicum merah n hijau ( didadu )
cendawan butang ( slice )
Pati ayam
lada hitam ( tumbuk kasar )
Gula dan garam cukup rasa
P/s: akak memang tak tulis sukatan sebab resepi akak main agak2 je..ikut berapa banyak yang kita nak buat..

 cara memasak:

Untuk spageti..didihkan air dalam periuk..mskkan garam..bila mendidih mskkan spageti 12 minit..kemudian boleh tos n gaulkan dengan minyak..(sebaiknya myk zaitun )

Untuk kuahnya:

Panaskan myk..tumis bwg besar..bwg putih yg telah didadu..mskkan sekali daun bay..biar hingga naik bau...skang blh mskkan isi ayam..kacau sebentar hingga ayam separuh masak..mskkan cili giling..kacau hingga pecah minyak ..pastikan cili msk k..kalau tak nanti skt perut plak kan...huhu...sambung balik bila cili dah msk blhlah mskkan tomato puri dan sos tomato...mskkan skali cendawan ..capcicum merah n hijau...biar seketika blhlah masukkan air n pati ayam..sukatan air ikut kepekatan yg uols inginkan k..last skali blhlah mskkan lada hitam ..garam dan gula secukup rasa...sedia dihidangkan..


Comments

Popular posts from this blog

ROJAK AYAM TERENGGANU

Nasi Himpit Sambal Hitam ganu..

KUIH BELIMBING GANU KITA..