Nasi Himpit Sambal Hitam ganu..
Salam semua..time hujan petang - petang ni teringin pulak nak makan nasi himpit atau orang ganu panggil nasi kampit gitu..makan dengan sambal hitam..dah biasa makan dengan kuah kacang sekali sekala naklah makan dengan sambal hitam plak resepi tradisional terengganu..kalau dulu agak rumit nak buat nasi himpit ni ..tapi skang tak susah dah..teragak jer nak makan beli jer yang segera cuma balik rebus dah buat sambal hitam jer...
Rugi tau korang tak cuba..kena cuba baru tahu macam mana rasanya..asyik makan kuah kacang jer..skang kita tukar makan dengan sambal hitam plak ya..ok jom layan resepi kak sue kat bawah ni..ingat pesan kak sue masak biar ikhlas dari hati...
Bahan utama nasi impit(kak sue pakai yang segera jer)
Bahan-bahan Sambal Hitam:
Kelapa parut 1 biji (digoreng sampai garing)
Bahan B
Bahan B
5 ekor ikan selayang (rebus ambil isinya)
5 batang serai (hiris)
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
2 keping gula nisan/ gula melaka
Garam secukup rasa
Cara Membuat
1. Kisar bahan B kemudian an gaulkan dengan kelapa parut yang telah digoreng.
2. Gorengkan semua bahan di atas
api sampai kering. Masukkan perasa.Kalau kurang manis tambahkan lagi
gula melaka kerana sambal nasi impit lebih sedap jika rasanya sedikit
manis.
3. Sejukkan dan kisar dengan kisaran kering agak-agak separuh lumat.
3. Sejukkan dan kisar dengan kisaran kering agak-agak separuh lumat.
4. Sedia dimakan bersama nasi impit.
pada semua yang singgah kat blog kak sue ni jangan lupa jadi kawan kak sue ya..
Tq kak sue.. mmg sedap.. pertama kali buat.. jd.. sedap.. suka sgt.. time ksh..
ReplyDeleteSama2..terima kasih sebab sudi mencuba resepi yg akak kongsi..
DeleteNasi himpit saya mmg suka sambal ni. Kalau kuah kacang cepat je muak.
ReplyDeletethanks sharing. Ada masa nk buat. Nnt dtg ler ke blog saya pula. Ummuque.blogspot.com
Nk try buat jgak la..biase org bpantang kne mkn nasi impit ngan sambal..klau duk trg..ramai je jual tp dh duk klang..susah nk dpt..
ReplyDelete