ROJAK AYAM TERENGGANU

assallamualaikum semua..lama sangat tak berkongsi resepi..sibuk dengan projek katering..bila dah letih tu faham-fahamlah ..hari ni kak sue nak kongsi lagi satu resepi yang agak terkenal kat terengganu..setiap ada resepi rojak masing-masing ..tapi kak sue nak kongsi resepi rojak ayam terengganu atau ada yang panggil rojak keling..jom kita layan resepinya...

.


 

Bahan-bahannya:

1/4 ekor ayam
3 biji telur rebus [belah2]
3 keping tahu [goreng dan potong nipis]
1/2 biji sengkuang [saiz kecil]
1 batang timun
1/2 biji salad lectucce
500 gm mee kuning [celurkan sikit]

Cara:
1. Ayam dipotong 2 dan dibersihkan. Gaulkan garam dan kunyit dan gorengkan. Bila dah sejuk potong kecil.
2. Semua sayuran dipotongkan kecil.
3. Masukkan serba sikit semua bahan dalam pinggan dan taburkan kuah kacang atas bahan.

KUAH KACANG

Bahan-bahannya

1/2 kg kacang tanah..goreng ..buang kulit..tumbuk kasar/pecah2
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan minyak
garam secukup rasa

bahan mesin

3 sudu besar cili mesin
4 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji buah keras

Cara:

1. Tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan garing.
2. Bila dah naik minyak masukkan air asam jawa dan kacang. Tambahkan sedikit air jika pekat sangat.
3. Masukkan gula dan garam secukupnya. Masakkan dengan api perlahan sehingga naik minyak.
4. Hidangkan dengan rojak ayam.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Himpit Sambal Hitam ganu..

pecal jantung pisang ibunda