DENDENG DAGING BERPAUT QASEH
Daging...memang menjadi
pilihan ramai untuk disajikan untuk santapan makan tengahari mahupun
malam,daging juga selalu menjadi pilihan utama untuk majlis-majlis kahwin,tambahan
lagi bila tiba musim raya korban..bertambah banyaklah daging korban yang kita
dapat dari sedara mara jiran tertangga..masa tu mulalah naik pening nak fikir
nak masak apa dengan daging yang banyak tu kan...??
Kali kak sue nak
berkongsi pelbagai jenis resepi yang beasaskan daging..sebenarnya ada banyak
resepi yang boleh kita masak dengan daging..olahkan menjadi menu yang
menyelerakan buat santapan keluarga.
Sebagai permulaan kita
kongsi resepi dendeng daging..
BAHAN-BAHAN:
·
1kg
daging}di potong dadu
·
3
bij bawang besar}dikisar
·
6
ulas bawang putih}dikisar
·
1
inci halia}dikisar
·
2
sudu jintan manis
·
2
sudu jintan putih
·
3
sudu kicap pekat
·
3
sudu cili giling
·
1
batang kulit kayu manis
·
5
biji buah pelaga
·
5
biji bunga cengkih
·
5
kuntum bunga lawang
·
Gula
dan garam secukup rasa
·
Sedikit
minyak untuk menumis
CARA MEMASAKNYA:
1.
Rebus daging sehingga empuk kemudian toskan
2.
Selepas tu,tumiskan bahan yang telah dikisar bersama kulit
kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga,dan bunga lawang hingga naik bau..
3.
Kacau seketika sebelum dimasukkan cili giling dan kicap
pekat..kacau sehingga pecah minyak.
4.
Setelah itu taburkan garam dan gula secukup rasa dan
biarkan selama 10 minit dengan api yang kecil.
5.
Akhir sekali masukkan daging yang telah direbus dan kacau
hingga sebati..siap untuk di hidang
Selamat menjamu selera..ingat
ya apa pun jua hidangan yang kita sediakan biarlah datang dari hati..
Comments
Post a Comment