puding trifle with love


hai  semua...cuaca hari nak kata mendung...tak jugak...nak kata panas..ermm tak jugak tapi tak senang duduk jugaklah.. terasa bahangnya...naik kebas jari duk tukar siarang tv ni cerita banyak tapi semua yang dah pernah tengok nak ulang tengok pun naik bosan...

Akhirnya jumpa jugak juga siarang kegemaran kak sue kat afc..ala siarang masak tu lah..mesti korang pun suka ka???.tengok punya tengok rupanya chef tu duk buat trifle..yummmy nak meleleh jugaklah air liur ni,dah macam budak-budak plak..nak buat macam mana memang dah tak boleh di nafikan lagi,,kak sue ni memang pantang tengok puding atau kek yang ada topping cream ni ..memang tak boleh menahan diri..

Tengok saja tak jadi kan ???kalau dah suka  kenalah cuba..jadi tak jadi kemudian cerita...kita yang buat dia bukan dia buat kita...haaaa..kalau ada sesiapa yang taste macam kak sue ni suka dengan makanan yang berkrim ni silalah mencuba ya...jangan takut untuk mencuba..setiap hari kita kena sentiasa mempelajari sesuatu yang baru..itulah kepuasan hidup...

Oklah dah tak nak citer panjang jom kita sama berkongsi resepi puding triffle ya..


 Bahan-bahan nya:


  • - Swiss roll/kek gulung(boleh dapat kat kedai kek)
  • - buah buahan coactail(kak sue guna sirapnya je,untuk buah kak sue gantikan dengan buah strawbery dan kiwi.
  • - 1 kotak Kristal Jelly – kak sue guna cap NONA
  • - 1 tin susu cair + 1 tin air + 8 sudu gula pasir
  • - 4 sudu besar tepung kastad 
  • - whipping cream(kak sue guna fresh cream beli kat kedai bakery)
Cara-cara

  1. Lapisan 1 = Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (terpulang acuan apa yang korang ada kalau kak sue suka acuan kaca yg blh nampak lapisan dari luarnya nant...baru bangkitkan selera..heee)kemudian bolehlah kita Tuangkan air fruit cocktail ke atas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu.
  2. Lapisan 2 = 1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sesambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air - tepikan dulu). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad tadi, kacau hingga menjadi likat. Tuang diatas lapisan yang pertama tadi.
  3. Lapisan 3 = Buah strawbery dan kiwi yang telah di potong bolehlah disusun ke atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.
  4. Lapisan 4 = Masak air panas (ikut sukatan pada kotak jelly), hingga mendidih. Masukkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).
  5. Lapisan 5 = Bila jelly dah beku bolehlah di hias dengan whip cream atau fresh cream untuk kek boleh tahan lama cket..kalau kak sue beli je kat kedai bakery fresh cream untuk kek tu rasanya nya pun lebih sedap (jangan luapa ya whip cream atau fresh cream tu kenalah dipukul dulu hingga gebu)  nak cantik lagi susunlah hirisan buah ikut pilihan korang ..kak sue suka buah strawbery n kiwi.

Oklah kat atas ni kiranya macam version puding mini triflelah kan..hee macam tak betul je ayat tu..hentam jerlah labu...mata dah naik kelabu bantal dah  memanggil manggil untuk di sorong..kak sue harap korang  cubalah sendiri nanti ya,selamat mencuba,ingat apa pun yang kita buat mesti dari hati..

                                          
                           


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

ROJAK AYAM TERENGGANU

Nasi Himpit Sambal Hitam ganu..

pecal jantung pisang ibunda