Apam susu




Assallamualaikum..lamanya akak tak share resepi..hari ni akak nak share resei kegemaran anak n hubby akak..malas nak buat kalau diaorangtak suka..akhirnya nanti akak yang kena habiskan..semangat nak memasak pun hilang bila kita sorang je yang makan..akak ucakan selamat mencuba..kalau ada yang cuba postlah gambar kat ruangan komen akak k..terima kasih semua..

Bahan2nya:

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar ovellete
4 sudu besar susu pekat manis
4 sudu besar minyak jagung
Pewarna yang di sukai

cara2nya:


panaskan kukusan dahulu sebelum kita mulakan proses membuat apam..
akak memang nak suka buat keja yang step by step ni..ada yang suka ikut cara akak boleh lah try..hasilnya tetap sama.akak masukkan semua bahan di atas ke dalam blender dan blend hingga sebati..bahagikan kepada 4 bahagian dan warnakan mengikut pilihan warna yang anda suka..tuang ke dalam loyang berselang seli dan Kukus dalam kukusan yang telah mendidih airnya selama 40 minit..* tutup kukusan hendaklah di balut dengan kain supaya wap air tidak jatuh atas apam
Angkat apam setelah masakKeluarkan dari loyang
Potong bila ianya telah sejuk 

akak sertakan sekali cara2 yang lebih teratur:

Panaskan kukusan dahulu sebelum kita mulakan proses membuat apam 
Mula-mula satukan tepung bersama baking powder kemudian di ayak
Ketepikan
Dalam bekas pemutar, satukan telur, gula halus, ovellete dan esen vanilla
Kemudian putar sampai gebu dan adunan bertukar ke warna putih
Masukkan susu pekat manis
Putar lagi hingga sekata
Tambahkan pula minyak jagung dan putar lagi
Masukkan tepung dan baking powder yang telah di ayak tadi
Kaup balik adunan rata
Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 warna
Setiap warna pilihan boleh letakkan perasa yang di sukai jika suka
Gaul rata
Sediakan loyang 8 inc dan sapukan mentega pada loyang
Tuangkan adunan berselang seli warna hingga habis
Kukus dalam kukusan yang telah mendidih airnya selama 40 minit
* tutup kukusan hendaklah di balut dengan kain supaya wap air tidak jatuh atas apam
Angkat apam setelah masak
Keluarkan dari loyang
Potong bila sejuk






Comments

Popular posts from this blog

ROJAK AYAM TERENGGANU

Nasi Himpit Sambal Hitam ganu..

KUIH BELIMBING GANU KITA..